Abonneren  Inloggen

Repromat opent nieuwe markten

5 december 2022

De HP PageWide XL Pro serie helpt grafische dienstverleners om grootformaat productie aan te bieden. Vooral nu deze innovatieve printers niet alleen vanaf de rol printen. Repromat helpt zo nieuwe markten te openen. Voldoende aanleiding om naar De Meern te reizen voor een goed gesprek met Bert van Malssen en Dean Kumic.

Repromat is als een van de grootste Nederlandse HP resellers vooral bekend van grootformaat scan- en printoplossingen voor CAD-, GIS-, grafische en sign & display toepassingen. Het bedrijf verkoopt al ruim 45 jaar grootformaat printers zoals ingezet worden voor het maken van producten zoals technische tekeningen. Deze plotters zijn in gebruik bij bouwbedrijven, aannemers, constructiebedrijven architecten en andere technische omgevingen. Ook bij grafische bedrijven en repro afdelingen zijn vaak plotters te vinden. Van oudsher verwerken deze technische printers of plotters papier vanaf de rol.

Veel mogelijkheden

De ene grootformaat printer is de andere niet. Naast technische printers zijn er ook grafische printers. Van Malssen vertelt: ‘Technische grootformaat printers zijn er voor enkele technische tekeningen per dag tot complete print- en vouw systemen die continu technische tekeningen produceren. Je ziet ze overal waar op enig moment een fysieke tekening nodig is’. Naarmate het volume groeit zijn er meer mogelijkheden beschikbaar. Zo kunnen printers uitgerust worden met een scanner en de mogelijkheid om met meerdere rollen te werken. Bouwbedrijven kunnen bijvoorbeeld ook op watervast papier printen dat geschikt is om buiten te kunnen gebruiken. Verder worden de printers uitgerust werd vouwsystemen die de bouwtekening tot A4 formaat vouwen. Volgens Van Malssen groeit de markt voor technische tekeningen niet verder nu ook steeds meer partijen hun tekeningen via 3D modellen digitaal delen.

Reportage Repromat
Foto ; Pim Ras

Groeiende markt

De grafische markt daarentegen is voor grootformaat printen is groeiend. Met de opkomst van inkjet is de afdrukkwaliteit van grootformaat grafische printers enorm toegenomen. Grafische bedrijven komen hiermee op het terrein dat tot voor kort van offsetdrukkers was. Denk daarbij aan de grootformaat posters in hoge kwaliteit en grootformaat verpakkingen. Repromat levert veel printers aan sign bedrijven. Zowel voor tijdelijk presentatiewerk waarvan de afdruk beperkt houdbaar is tot oplossingen die lang houdbaar zijn in alle weersomstandigheden of om auto’s te wrappen.

Exclusief

De HP PageWide XL is al sinds 2015 op de markt. Repromat is in Nederland exclusief dealer van de HP PageWide XL en HP PageWide XL PRO. Bijzonder is dat deze printer geen printkoppen gebruikt die de hele tijd van links naar rechts en van rechts naar links bewegen Over de volledige breedte heeft het systeem 8 printkoppen die op een vaste positie staan. Omdat meerdere inkjet printkoppen op een vaste plaats gefixeerd zijn is een hoge productiesnelheid te behalen. Het topmodel uit de HP PageWide XL Pro serie print met een snelheid van 700 m2 of 1000 B1-posters per uur. Een andere eigenschap is dat een printkop die niet beweegt ook langer meegaat en tot lagere kosten leidt.

Reportage Repromat
Foto ; Pim Ras

Dubbelzijdig

Sinds anderhalf jaar is de HP PageWide XL serie uitgebreid met de PRO versie. Van Malssen: ‘Het mooie van deze techniek is de combinatie van rolverwerking zoals bekend van het oude platform met de toevoeging van flatbed technologie waarmee platen, foamborden, karton en papier verwerkt worden’. En met als extra belangrijk aandachtspunt dat nu ook dubbelzijdig geprint kan worden.

De PRO versie maakt het mogelijk om plaatmateriaal op van een meter breed te verwerken. De maximale lengte van het materiaal is nu nog anderhalve meter. Van Malssen vertelt dat de maximale lengte binnenkort door softwareaanpassingen zal verdubbelen tot drie meter. Het is dan mogelijk zeer grote posters op hoge snelheid af te drukken. Daarbij is nadrukkelijk aandacht voor duurzaamheid. HP technisch consultant Dean Kumic vult aan: ‘we vinden het belangrijk dat dit op een duurzame manier gebeurt en daarom gebruiken we alleen pigmentinkt op waterbasis’.  

Nieuwe toepassingen

Grafische grootformaat printers maken nieuwe toepassingen mogelijk. Omdat geen rollen maar vellen met een sheetfeeder ingevoerd worden kan materiaal tot een dikte van 10 mm gebruikt worden. Zo worden grafische printers bijvoorbeeld ingezet voor het produceren van posters voor retailers en verpakkingen voor webshops. De posters worden in de winkel opgehangen om lokale aanbiedingen te tonen. De verpakkingen voor webshops kunnen in kleine hoeveelheden gemaakt worden per product per webshop. Dit zijn toepassingen waarvoor een digitaal proces nodig is. Een vorm van massa individuele printproductie. Er zijn veel toepassingen denkbaar omdat op diverse materialen geprint kan worden. Niet alleen papier en karton maar ook op allerlei soorten kunststof.

Trend

Van Malssen signaleert de trend: ‘je ziet op dit moment dat printvolumes toenemen. Het allerbelangrijkste daarin is het feit dat je het vanuit een digitaal proces kunt produceren. In de praktijk zien we volumes van tot 600 m² per uur vanuit een digitaal proces. Dat kan alleen met het compleet aansturen van je productieproces workflow’.

De Pro versie wordt veel geplaatst door sign bedrijven maar vindt ook steeds vaker zijn weg naar de grafische producenten. Bijvoorbeeld om hoge volumes posters te drukken. Van Malssen: ‘Het voordeel van digitaal produceren is dat je in feite oplage 1 kan produceren. In plaats van 1 keer 1000 kan het ook 1000 keer 1 zijn. Dit principe wordt nu ook ontdekt binnen de verpakkingsindustrie.’ Zo komen volgens Repromat nieuwe doelgroepen voor grafisch bedrijven in beeld.

Reportage Repromat
Foto ; Pim Ras
Bert van Malssen

Van Malssen: ‘We zijn inmiddels met een aantal partijen in gesprek die geïnteresseerd zijn in de techniek in verband met de opkomst van steeds meer webshops. Iedereen met een eigen webshop wil zijn eigen identiteit verpakking. Een startende webshop wil vaak een oplagen van beneden de 300 dozen. Dat is voor een offsetdrukker niet te doen. Tot voor kort waren er voor grootformaat dozen geen alternatieven. Digitaal grootformaat printen is dan de oplossing’.

Verpakkingen

Een ander voordeel is dat rechtstreeks op zwaar materiaal geprint wordt en er dus niet gecacheerd hoeft te worden. Belangrijk zijn ook de mogelijkheden voor personalisatie van grootformaat verpakkingen. Volgens Van Malssen is er belangstelling voor maken van cadeauverpakkingen op grootformaat. Dat is volgens Van Malssen eigenlijk een nieuwe markt naast die nog ontwikkeld kan worden. Wie met de nieuwe technologie deze of andere markten wil ontwikkelen is bij Repromat welkom voor advies op maat en trainingen waarbij gezegd wordt dat de printers eenvoudig te bedienen zijn.

Tekst: Richard van Hoorn.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Repromat en verscheen eerder in PRINTmatters 7.


Wil je PRINTmatters ook ontvangen?

Neem een abonnement