Abonneren  Inloggen

Printvisionairs zien meer kansen dan ooit

12 mei 2025

Print is een gigantische groeimarkt, als je als printmediabedrijf de nieuwe marktkansen herkent en pakt. Dat was de kernboodschap van een reeks sprekers tijdens het Benelux Online Print Event op 26 maart. In dit artikel zoomen we dieper in op de key note-lezingen van onlineprintexpert Bernd Zipper en Gelato-ceo Hendrik Müller-Hansen. ‘Converteer als drukkerij de vraag naar printproducten op platformen als Etsy en Shopify naar jouw productie’, stelde Müller-Hansen.

Bernd Zipper begon het Benelux Online Print Event, georganiseerd door VIGC, met een trendlezing. Hij startte met een beschouwing over hoe de complete wereldeconomie sterk wordt beïnvloed door Donald Trump. Protectionistisch handelsbeleid met hoge importtarieven en daaruit voortvloeiende handels oorlogen hebben volgens Zipper onder meer de volgende effecten:

  • Hogere kosten voor de import van printmachines en -materialen uit de VS, en ook uit China;
  • Dalende verkopen voor Europese fabrikanten van printproductiemachines;
  • Mogelijk minder toegang tot ’s werelds beste AI-technologie, die voor een belangrijk deel in de Verenigde Staten wordt ontwikeld; Europa loopt op AI-gebied namelijk zwaar achter op China en de VS.

Impact van Donald Trump

Maar de effecten van Trump reiken verder, zo waarschuwde een op het podium verzuchtende Zipper. Het meer dan assertieve buitenlandse beleid van de nieuwe Amerikaanse regering leidt tot onzekerheid in financiële markten, bij consumenten, en ook langs die weg dringen de effecten door tot in productieketens. ‘Trumps beleid gaat ons allen hard raken, maar de impact ervan wordt ook in onze sector nog enorm onderschat.’

De invloed van Trumps beleid op de Europese printsector wordt groot, betoogde Zipper.

Social commerce: te groot om te laten liggen

Na deze eerste wake-up call zoomde Zipper alsnog in op de (online) printwereld zelf, aan de hand van een serie trends. Hij begon met “social commerce sales”: verkoop van producten vanuit social-mediakanalen is wereldwijd booming, maar helaas hebben drukkers deze trend nog nauwelijks opgepakt.

Dat bleek ook in de zaal, toen Zipper vroeg wie hier al iets mee doet. Van de 150 aanwezigen stak een enkeling een hand op. Zippers advies: nestel je in de sociale media, leer denken zoals generatie Z, word een contributor of zelfs influencer, en/of koppel je aan influencers. Maar in ieder geval: breng jouw printmediabedrijf in dat ecosysteem van het bestellen en kopen van printproducten, vanuit platformen zoals Instagram, TikTok en ook LinkedIn, en je vindt een compleet nieuwe, extra afzetmarkt.

Tijdens het Online Print Symposium in München op 3 en 4 april ging LinkedIn-con- tentcreator Florian Hommeyer dieper in op de vraag hoe als drukker munt te slaan uit social-mediacontentcreatie. Daarvoor kun je ook gewoon mensen als Florian inhuren: “Ik zorg ervoor dat jouw klant jouw product in zijn hoofd al koopt, voordat jij hem een aanbod hebt gedaan”, stelt hij op zijn website.

Aankopen vanuit social-mediaplatformen: een markt die de printsector grotendeels laat liggen. Zippers plaatje illustreert de
positie van printproducenten in het social commerce-ecosysteem.

Omgaan met andere megatrends

Ook de enorme groei van printing on demand werd besproken, evenals Etsy als “het meest onderschatte verkoopplatform”, met 97 miljoen gebruikers. Natuurlijk kwam AI ook langs, en de betekenis daarvan voor design, programmeren, automatiseren, en nog zoveel meer. Daarover gesproken: in een paneldiscussie tijdens dit Benelux Online Print Event, stelde HelloPrint-ceo Hans Scheffer dat AI er nu al voor heeft gezorgd dat er bij HelloPrint ‘met 50% minder mensen 50% méér omzet wordt behaald’, en dat AI zal zorgen voor een verdere reductie van het personeelsbestand bij dit internationale e-commercebedrijf in printproducten.

Responsible Printing

Duurzaamheid oftewel “responsible printing” wordt ondertussen het nieuwe normaal, zo vervolgde Zipper. En doe je dat niet vanuit intrinsieke motivatie, dan is er altijd nog de Europese Unie die je er met alle liefde en vooral veel dwang toe aanzet om minder CO2 uit te stoten, energie te verbruiken en vervuilende chemicaliën te gebruiken.

CSRD, EUDR: er is een niet aflatende stroom wetgeving mét impact op komst om ook de printproductie verder te vergroenen. Zipper stelde dat groene business simpelweg ook goede business is. Zo gaan kortere on demand-printcycli, die leiden tot minder voorraad en afval, ook gepaard met gemiddeld hogere verkoopprijzen en winstmarges. Daarnaast leidt vergroening van de productie tot meer vraag vanuit de markt, aangezien marktpartijen hoe langer hoe meer door regelgeving als de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) worden afgerekend op de CO₂-uitstoot van al hun activiteiten, waaronder de inzet van printmaterialen.

De Creator Economy waarover PRINTmatters het laatste jaar al vaak heeft geschreven, kwam ook aan de orde als megatrend in Zippers betoog. Zo had hij het over een partij als Gelato, de app die in Zippers woorden ‘print productie connect met alle online verkoopplatformen’.

De Noor Henrik Müller-Hansen richtte in 2007 Gelato op, dat uitgroeide tot het grootste print-on-demandnetwerk ter wereld.

‘Zes keer te veel machines’

Daarmee komen we terecht bij die andere keynote-spreker op het Benelux Online Print Event: Henrik Müller-Hansen, de oprichter en ceo van Gelato, het grootste print-on-demandnetwerk ter wereld, dat lokale productie en distributie van gepersonaliseerde producten mogelijk maakt. Het bedrijf werkt met ruim 140 printpartners in 32 landen en groeit voortdurend. In talrijke categorieën – tot en met behang, drinkbekers en t-shirts – verbindt het bedrijf vraag en aanbod.

Beeldend vertelde Müller-Hansen hoe hij in 2007 zijn vrouw bedroefd maakte toen hij een topbaan in de telecomsector verruilde voor het ondernemerschap in de printsector. Print? Dat was toch de wereld van dode bomen, helemaal niet sexy? Maar hij wist wel beter, in die begindagen van e-commerce, en volgde zijn eigen filosofie: ‘Vind een industrie met overcapaciteit, verbind die industrie met klanten, en je hebt een win-winsituatie voor jezelf als connector, en voor die industrie.’

En overcapaciteit had en heeft de mondiale printindustrie nog steeds, zo stelde hij: ‘Sorry machineleveranciers in de zaal, maar er staan wereldwijd op de productievloeren van printbedrijven gemiddeld zes keer meer machines dan nodig. We hebben in deze industrie niet meer machines, maar meer kopers nodig.’

Print is twintig keer groter

Het vinden van die nieuwe kopers is het probleem niet, zo vervolgde Müller-Hansen: ‘Met 874 miljard dollar omzet per jaar is deze industrie 22 keer groter dan de muziekindustrie.’ En nu iedereen door AI gemakkelijker – en bij steeds meer printtoepassingen – zelf zijn eigen gepersonaliseerde producten online kan ontwerpen en bestellen, is het groeipotentieel van print alleen maar toegenomen. Trump zou het zomaar “The golden age of print” kunnen noemen…

Müller-Hansen nam zijn eigen kinderen als voorbeeld om als drukkerij een nieuw publiek te bereiken: ‘Zij gaan naar platformen als Etsy en Shopify: converteer als drukker de vraag vanuit dergelijke platformen naar jouw productie.’ Juist ja, en laat nu net daar Gelato, ’s werelds grootste ontzorger, zijn. Dat zien grote investeerders ook. Bedrijven als Softbank en Goldman Sachs hebben recentelijk 250 miljoen dollar in Gelato geïnvesteerd, waarmee het bedrijf nog sneller kan doorgroeien.

‘Offsetmodel IKEA is dood’

Müller-Hansen stelde ook – opnieuw perfect passend in zijn Gelato-straatje – dat het offsetmodel van de IKEA’s van deze wereld “dood” is: gecentraliseerd enorme oplagen met ongepersonaliseerde content in offsetdrukken en wereldwijd verschepen en distribueren. Hij onderbouwde dat met een onderzoeksdiagram van het gezaghebbende Smithers, waaruit blijkt dat tussen 2012 en 2022 de waardecreatie van offset daalde met 20%, maar van digital printing steeg met 100%.

AI als banenkiller

Ook had hij een boodschap met impact voor softwarebedrijven: ‘Maak software zelf, met AI. Dukaan [een groot Indisch e-commerce-platform dat ondernemers in staat stelt om zonder softwarekennis heel snel een webwinkel op te zetten, red.] schrapt 80% van zijn programmeurs, IBM 30%. Bij Gelato schrijven wij al 75% van onze code met AI.’

Wat al die overbodige programmeurs moeten gaan doen is weer een andere vraag. Nog even terug naar Hans Scheffer: hij meldde dat ook bij HelloPrint ‘al zeker meer dan 75% van het programmeerwerk door AI wordt gedaan’. ‘Dat is niet voor iedereen even leuk, maar dat is en wordt wel de wereld waarin wij leven.’

Foto boven: De Duitse online print-expert Bernd Zipper besprak tien trends van online print.

Tekst: Wim Danhof / Fotografie: Jorgen Jacobs - Yorgos fotografie


Wil jij het gedrukte PRINTmatters magazine ook ontvangen? Neem een proefabonnement en kies voor nalevering.